dotted font

KFGQPC Alpabhet Dotted, Font Latihan Menulis Huruf Arab Untuk Anak-anak

Anda sedang merancang buku belajar menulis arab untuk anak-anak ? anda kerepotan mendapatkan font komputer untuk membuat tulisan berbentuk titik titik sebagai latihan dasar menulis arab dengan cara menyambungkannya sehingga membentuk garis tulisan? Font inilah jawabannya.

Masih Font yang dikeluarkan oleh King Fahd Glorious Quran Printing Complex (KFGQPC). Dengan Nama KFGQPC Alpabhet Dotted. Cocok untuk keperluan tersebut diatas. Anda tinggal install font tersebut lalu ketik huruf dan tulisan yang diinginkan lalu print dan biarkan anak anda belajar menghubungkan titik-titiknya hingga membentuk garis huruf atau tulisan arab.

font arab-titik-titik-untuk anak-anak-belajar menulis arab

Untuk download, silahkan klik link berikut ini :

DOWNLOAD KFGQPC ALPABHET DOTTED

Selanjutnya, selamat mengajari buah hati anda cara menulis huruf arab…

http://fath-multimedia.blogspot.my/2012/11/kfgqpc-alpabhet-dotted-font-latihan.html

CARA 2

 

Cara Membuat Tulisan Dengan Huruf Putus-Putus

Yup, tulisan disamping merupakan tulisan dengan huruf putus-putus atau titik-titik, tulisan ini  sering digunakan sebagai materi untuk mengenal dan belajar menulis huruf oleh Pendidikan Anak Usia Dini (PAUD)

Berikut cara membuatnya :

1. Silahkan download font berikut ke komputer Anda:
>> Trace Font <<
>> Neal Font <<

2. Setelah download selesai, silahkan di extract,

maksud extract

buka compact file, ada xtract kat bar atas, tekan ctu, ok,

hasilnya seperti ini

dia akan download xtract file dalam folder download

klik kanan, cut

3. Berikutnya Install Font tersebut ( NEALFONT.TTF & TRACE___.TTF )
– Masuk Ke Start–>Control Panel –> Fonts,

paste kat sini

– Pilih Menu File –> Install New Font …
– Pilih Font yang sudah di download, dengan meng-klik Tombol Select All
– Klik Tombol OK

4. Selesai,

Berikut hasil ujicoba font tersebut dengan microsoft word

Font Trace 

Neal Font

Tertarik dengan font-font lainnya, bisa di download di:
http://www.fontspace.com

Semoga bermanfaat.

Salam
Admin

Cara install tulisan putus-putus di MC word

1
1158

views

Share on Facebook
Tweet on Twitter

Alhamdulillah sekarang ni anakanda Faqihah tengah seronok menulis. Lepas lukis-lukis dia akan datang kat saya tanya ejaan itu ini nak masukkan pada dialog lukisan dia. Satu hari saya dapat idea, saya tuliskan dengan tulisan putus-putus. Boleh jadikan aktiviti menulis untuk dia kan. Nampak dia suka dengan cara tu.

dotted font
Gigih la juga mak nak habiskan tulis serangkap lagu ni

Tapi bila banyak-banyak jenuh jugak mak nak tulis satu-satu kan. Lambat. Biasalah mak, semua nak cepat kan. -_-

Satu hari masa dok baca-baca mengenai teknik ajar anak menulis, saya terjumpa cara untuk install tulisan putus-putus ni pada microsoft word. Masya Allah, senangnya. Tak terfikir pulak sebelum ni kan.

Jadi saya pun terus install dan terus boleh guna print aktiviti menulis untuk anakanda Faqihah. Alhamdulillah. Jadi kat sini saya kongsikan tutorial langkah-langkah untuk install tulisan putus-putus ke Microsoft Word.

Langkah 1 – Download font

Download font jenis putus-putus ni dari internet. Ada banyak pilihan. Tapi saya berpendapat font jenis trace ja yang sesuai untuk latih anak menulis dengan betul. Yang lain tu ada bentuk huruf yang tak ikut cara penulisan tangan. Klik pada link di bawah ini untuk download font.

http://www.fontspace.com/kids-fonts/trace

http://www.fontspace.com/kimberly-geswein/kg-primary-dots

http://www.fontspace.com/honey-and-death/dotline

Tutorial tambah font baru

Paparan di atas akan muncul untuk download tulisan jenis dotline. Klik download di dalam kotak merah.

Tutorial tambah font baru

Setelah selesai download, cari zipfile nama font tersebut. Biasanya terdapat di dalam fail download di dalam komputer.

Klik kanan dan extract file. Saya pilih ‘extract here’. Jadi fail akan masuk ke dalam folder download juga.

Tutorial tambah font baru

Klik semua fail yang baru diekstrak, klik kanan dan cut.

Langkah 2 : Install font ke komputer

Untuk install tulisan baru ke microsoft word, kena buat melalui control panel.

Klik menu >> control panel >> Appearance and Personalization >> Font

Tutorial tambah font baru

Bila muncul paparan nama-nama tulisan tu, klik kanan dan paste. Nanti semua tulisan yang ambil dari folder download akan install di sini.

Selesai proses install, boleh semak nama tulisan tu.

Tutorial tambah font baru

Yea..dah ada. Selesai install.

Langkah 3 – Guna tulisan putus-putus

Ok sekarang dah boleh buka microsof word.

Cari nama tulisan yang baru install tu. Biasanya tak berapa nampak sebab dotted ni tak jelas nama tulisan tu. Boleh search.

Tutorial tambah font baru

Yea..dah ada kat situ font jenis dotline. Jadi bolehlah mula menaip.

Tutorial tambah font baru

Tadaa..dah siap.

Alhamdulillah. Semoga tuan/puan juga berjaya. Cuma menaip font jenis putus-putus ni leceh sikit. Dia suka tukar ke tulisan biasa. Jadi nak mudah taip tulisan biasa dulu, dah siap baru tukar ke tulisan putus-putus.

Selamat mencuba.

p/s : Untuk ibubapa yang tak sempat nak hasilkan bahan menulis sendiri untuk anak-anak, boleh dapatkan  Kad Menulis WOW. Mudah dan berkesan.

 

http://sakinahamid.com/cara-install-tulisan-putus-putus-di-mc-word/

Advertisements
This entry was posted in komputer, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s