Tag Archives: usrah

Jangan Join Usrah!!!

“Nanti bila dah sampai dekat sana, hati-hati dengan golongan-golongan usrah ni. Saya mahu kamu semua jangan join usrah!” Rasa-rasa sesiapa yang pernah atau sedang belajar di luar negara mesti ada di kalangan anda pernah mendengar kata-kata seperti di atas bukan? … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment

Kenapa Tak Nak Pergi Usrah??

Assalamualaikum.. Mungkin sudah sampai masanya saya melontarkan isu yang evergreen bagi orang yg mengikuti jalan tarbiah.. Usrah.. kenapa malas datang usrah?? kenapa banyak beralasan untuk datang usrah?? kenapa hati berbolak balik nk datang usrah?? kenapa berat hati nak datang usrah?? kenapa datang usrah berselang seli?? … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment

Semantik Manja bersama Adik dan Ahli Usrah

Sesuaikah manja? Kita tidak perlu mendengar perkataan orang lain yang menyatakan ‘awak manjakan adik awak sangat’, tetapi kita perlu mengkaji semantik atau makna perkataan manja agar ia tidak terjelma dalam hidup kita sebagai sebagai sesuatu yang negatif. Adakah manja itu … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment

Mengapa perlu buat dan ajar selepas tahu sesuatu?

Begitulah realiti kehidupan. Setiap input perlu ada outputnya. Anda perlu cari banyak input untuk memastikan anda tidak tertinggal dengan dunia yang memerlukan input yang banyak. Anda perlu cari duit yang banyak, tetapi ia bukan sekadar disimpan. Kalau simpan sahaja, anda … Continue reading

Posted in dakwah | Tagged | Leave a comment

Apa yang perlu ada dalam usrah dan tarbiah?

Dalam buku Manajemen Tarbiyah Anggota Pemula terbitan PT Syaamil Cipta Media, ada dinyatakan berhubung hal tarbiah: Ketika berbicara tentang prinsip-prinsip kekukuhan tarbiah dalam harakah, Ustaz Fathi Yakan – rahimahullah– menyebutkan dua hal ; adanya manhaj yang lurus dan murabbi yang handal. Inilah refleksi … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment

Mengapa perlu usrah?

“Buat apa pergi usrah? Dapat apa?” “Usrah online? Saya biasa dengan yang real je. Online nie tak berapa efektif.” Begitulah antara dialog usrah di US. Saya yakin di tempat lain juga ada yang sebegini. Namun apa beza dengan mendengar ceramah … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment

Aku mahu berhenti berusrah!

Saya tahu tajuk entry kali ni agak kontroversi bagi orang-orang yang ikut bulatan gembira.Bawak bertenang. Duduk dulu. Tarik nafas panjang-panjang.Baca entry ni sampai habis dulu sebelum anda mahu marah atau belasah saya. Baca sampai habis lepas tu baru anda buat … Continue reading

Posted in usrah | Tagged | Leave a comment